Polkupyöräily on yksi suosituimmista kestävän liikkumisen muodoista ja sen hyödyt ovat merkittävät sekä ympäristölle että sinulle; luonto kiittää ja niin keho kuin mieli voivat virkeämmin.
Tässä polkupyörän valintaoppaassa käydään läpi miten valita itselle sopiva pyörä, millaisia polkupyörä malleja on saatavilla ja mihin käyttötarkoituksiin ne soveltuvat parhaiten. Opastamme lopuksi myös polkupyörän oikean koon valinnan kanssa, joka on usein yksi yleisimmin kysytyistä kysymyksistä uutta pyörää hankittaessa.
Ennen uuden polkupyörän ostamista, on tärkeää miettiä millaiseen käyttöön pyörä tulee. Työmatkapyöräilyyn, retkipyöräilyyn ja vauhtia vaativaan maantieajoon sopivat eri mallit, ja sähköpyörä voi olla hyvä vaihtoehto pidemmille matkoille. Pyörän parhaat ominaisuudet tulevat esiin sille tarkoitetussa ympäristössä – esimerkiksi kaupunkipyörä sopii parhaiten asfaltoiduille kaduille, kun taas maastopyörä on suunniteltu teknisiin polkuihin ja haastavaan maastoon.
Vaikka pyörän valinnassa on otettava huomioon monta seikkaa, voit olla huoletta; valinta on lopulta yllättävän helppoa.
Mikäli tämän polkupyörän valintaoppaan jälkeen olet vielä epävarma millainen pyörä olisi juuri sinulle sopiva, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme sähköpostitse, verkkosivuilta löytyvässä chatissä tai puhelimitse. Voit tulla myös piipahtamaan myymälässämme Espoossa, Vantaalla, Imatralla, Jyväskylässä, Joensuussa tai Kuopiossa osaavan henkilökunnan ohjauksessa uuden pyörän hankkimiseksi.
Myymälöissä pääsee helposti koeajaamaan kiinnostavia pyörämalleja
Miten valita itselle sopiva polkupyörä?
Uuden pyörän hankinnassa on hyvä miettiä seuraavia kysymyksiä:
-
Missä ympäristössä pyöräilet eniten – kaupungissa, maantiellä, hiekkateillä vai maastossa?
-
Kuinka pitkiä matkoja ajat säännöllisesti?
-
Tarvitsetko polkupyörän päivittäiseen liikkumiseen vai harrastuskäyttöön?
Etsitkö polkupyörää lyhyiden välimatkojen taittamiseen kaupungissa? Vai kiinnostaako sinua enemmän itsesi haastaminen lähimetsien teknisillä poluilla? Haluatko pyörän työmatkan taittamiseen raittiissa ilmassa liikoja hikoilematta? Vai maantietykkiä kymmenien tai satojen kilometrien pyöräilyyn? Suunnitteletko pyöräretkeä Kaldoaivin erämaassa? Vai haluatko mieluummin seikkailla ja hurjastella hiekka- tai metsäautoteillä?
Polkupyöriä on tätä nykyä runsas ja monipuolinen valikoima erilaisiin käyttötarkoituksiin. Sähköpyörien myötä polkupyörävalikoima on runsastunut entisestään. Aiemmin pyöriä jaettiin miesten ja naisten pyöriin, mutta nykyään sukupuolella ei ole merkitystä pyörää valittaessa.
Nykyisin puhutaan matala- ja korkearunkoisista pyöristä, joista jokaisen kannattaa valita juuri itselleen sopiva malli, joka sopio omalle vartalolle ja ajotyyliin.
Vaikka useimmat polkupyörämallit soveltuvat moneen eri käyttötarkoitukseen, on hyvä täsmentää, mihin tulet käyttämään uutta polkupyörääsi eniten. Lisäksi on hyvä kartoittaa ajomatkojen pituus ja ajettava maasto – kaupunkipyörä, maantiepyörä, gravel-pyörä tai sähköpyörä palvelevat eri käyttötarkoituksia.
Pyörämallit – Miten valita oikea pyörätyyppi?
Polkupyörien runsas valikoima voidaan jakaa seuraaviin kategorioihin, joka varmasti auttaa sinua valintaprosessissa:
- Kaupunkipyörät – mukava ja helppokäyttöinen valinta kaupunkiympäristöön
- Hybridipyörät - monipuolinen vaihtoehto sekä päällystetyile että sorapoluille
- Maantiepyörät – kevyt ja nopea pyörä pitkille matkoille ja urheilulliseen ajoon
- Cyclocrosspyörät – kestävä ja vauhdikas valinta sekä asfaltilla että maastossa ajamiseen
- Gravelpyörät – suunniteltu sorateille, hiekkapoluille ja pitkille retkille
- Maastopyörät – parhaimmillaan teknisillä poluilla ja epätasaisessa maastossa
Seuraavaksi käymme läpi pääpiirteittäin yllämainitut kategoriat, joista voit halutessasi sukeltaa syvemmälle pyörämallien tarkasteluun tai lukemaan lisää sinua kiinnostavasta kategoriasta.
Kaupunkipyörät - Mukavuutta maisemista nautiskellen
Kaupunkipyörän tärkeimpiä ominaisuuksia ovat:
✔ Mukava pystyasento, joka tekee ajamisesta rennompaa
✔ Leveät ja rullaavat renkaat, jotka tekevät ajosta vakaata ja sujuvaa
✔ Kattava varustelu, kuten tavarateline, lokasuojat ja valot, jotka lisäävät käytännöllisyyttä
✔ Helppo huoltaa – esimerkiksi rumpuvaihteisto ja ketjusuoja vähentävät huollon tarvetta
Kaupunkipyörä sopii sinulle, jos:
✅ Käytät pyörää päivittäiseen liikkumiseen kaupungissa
✅ Arvostat mukavaa ja helppokäyttöistä pyörää
✅ Haluat vähähuoltoisen vaihtoehdon
Kaupunkipyörät ovat parhaimmillaan lyhyemmillä välimatkoilla ja miksipä ei vaikka pidemmillekin päiväretkille, joissa ympäristöstä ja ulkona olemisesta nauttiminen on pääasia. Pystymmän ajoasentonsa ja rullaavien renkaiden ansiosta kaupunkipyörät ovat miellyttäviä ajaa.
Ne soveltuvat erinomaisesti työmatkapyöräilyyn, päivittäisiin asiointeihin ja rauhallisiin pyöräretkiin.
Tämän tyyppiset pyörät ovat yleensä kattavasti varusteltuja, joten pyörään asennettavia lisävarusteita ei juuri tarvitse miettiä. Kaupunkipyörissä on yleensä pehmeä ja leveä satula, huoltovapaa rumpuvaihteisto, tavarateline, lokasuojat sekä usein myös valot. Jos kuitenkin jokin kaipaamasi lisävaruste puuttuu pyörästä, meiltä sellainen löytyy useimmissa tapauksissa. Kaupunkipyörät ovat helppokäyttöisiä ja perushuoltaminen kuten ketjujen puhdistaminen ja voitelu onnistuu helposti kotioloissa.
Kaupunkipyörä sopii hyvin esimerkiksi ajajalle, joka käy töissä lyhyen etäisyyden päässä tai haluaa käydä silloin tällöin haukkaamassa raitista ilmaa kevyesti kuntoillen.
Tutustu kaupunkipyörävalikoimaan
Hybridipyörät - Pyörämaailman linkkuveitsi
Hybridipyörän tärkeimmät ominaisuudet:
✔ Kevyt ja rullaava runko – sopii eri ajoalustoille
✔ Kapeammat, mutta pitävät renkaat – hyvä tasapaino soratie- ja asfalttiajoon
✔ Ulkovaihteet tarjoavat laajan vaihdevalikoiman, mutta vaativat enemmän huoltoa
✔ Monikäyttöisyys – toimii yhtä hyvin työmatkapyöräilyssä kuin pidemmillä retkillä
Hybridipyörä sopii sinulle, jos:
✅ Haluat monikäyttöisen pyörän arkeen, työmatkoille ja kuntoiluun
✅ Pyöräilet sekä asfaltilla että hiekkateillä
✅ Arvostat kevyttä ja nopeaa, mutta kestävää pyörämallia
Hybridipyörät soveltuvat monipuoliseen käyttöön. Niissä yhdistyvät maasto- ja maantiepyörien parhaat puolet. Ajoasento on hieman kaupunkipyörää nojaavampi.
Hybridipyörien tekniikka perustuu suurelta osin maastopyöriin, mutta komponenttien valinnoilla ja runkogeometrialla käyttötarkoitusta on painotettu pois maastosta. Hybridipyörät sopivat hyvin työmatka-ajoon, kuntoiluun hiekka- ja päällystetyillä teillä tai vaikka pyöräretkeilyyn.
Hybridipyöristä löytyy useampia erilaisia vaihtoehtoja ja varustelutasoja. Paremmin varusteltu pyörä on hyvä vaihtoehto esimerkiksi pidempiä pyöräretkiä varten tai jos haluat kuljettaa varusteitasi tavaratelinelaukussa perinteisen selkärepun sijaan.
Hybridipyörien renkaat ovat usein kapeammat ja vähemmän kuvioidut kuin maastopyörissä, mutta ne tarjoavat hyvää pitoa esimerkiksi sorateillä, unohtamatta isojen ja kapeiden renkaiden hyvää rullaavuutta kovemmilla alustoilla kuten asfaltilla.
Hybridipyörien voimansiirto eroaa kaupunkipyöristä sillä, että niissä on usein ulkovaihteet, joita ohjataan ulkoisen vaihtajan avulla. Käytössä onkin hyvä huomioida, että tämänkaltainen vaihteisto edellyttää aktiivisempaa ylläpitoa käytön aikana. Voimansiirto olisi hyvä puhdistaa ja ketjut voidella säännöllisesti, minkä voi tehdä helposti itse tarvittavilla puhdistusvälineillä ja -aineilla.
Hybridipyörästä saa eniten irti ajajat, jotka haluavat käyttää pyörää arjen liikkumisten lisäksi kuntoiluun huolehtimatta siitä millaisella alustalla pyörä on parhaimmillaan.
Tutustu Hybridipyörävalikoimaan
Maantiepyörät - Vauhdin huumaa maanteillä
Maantiepyörän tärkeimmät ominaisuudet:
✔ Aerodynaaminen ajoasento, joka minimoi ilmanvastuksen
✔ Kippurasarvinen ohjaustanko, jonka ansiosta ajoasentoa voi muuttaa ajon aikana
✔ Kevyt runko ja ohuet renkaat, jotka tarjoavat maksimaalisen nopeuden ja tehokkuuden
✔ Ei ylimääräisiä lisävarusteita, kuten lokasuojia tai tavaratelinettä, jotta pyörä pysyy mahdollisimman kevyenä
Maantiepyörä sopii sinulle, jos:
✅ Haluat nopean ja kevyen pyörän kuntoiluun tai pitkille lenkeille
✅ Pyöräilet vain päällystetyillä teillä
✅ Etsit suorituskykyistä ja aerodynaamista vaihtoehtoa
Maantiepyörälle ominaista on sen keveys ja kapeat renkaat. Maantiepyörät ovat ihanteellisia niille, jotka haluavat pyöräillä nopeasti ja tehokkaasti päällystetyillä alustoilla. Ne ovat erinomainen valinta harrastajille, jotka haluavat polkupyörän pitkille matkoille, pyöräilykilpailuihin tai vaikka triathlon-harjoitteluun.
Maantiepyörän ajoasento on hyvin matala, eteenpäin nojaava ja virtaviivainen, jotta ilmanvastus olisi mahdollisimman pieni. Samaan on pyritty myös virtaviivaisella muotoilulla ja mahdollisimman kevyellä kokonaispainolla.
Maantiepyörät on varusteltu kippurasarvisilla ohjaustangoilla, joiden ansiosta ajoasentoa voi vaihdella ajon aikana välttääkseen mahdollista pitkien matkojen aikana ilmenevää rasitusta. Toisin kuin kaupunki- tai hybridipyörässä, maantiepyörässä ei ole yleensä ylimääräisiä lisävarusteita kuten tavaratelinettä tai lokasuojia ja riippuen pyörämallista, ei välttämättä edes paikkoja niiden asentamiseksi.
Maantiepyörät mielletään helposti vastaamaan kilpapyöräilijöiden vaatimuksiin, mutta ne ovat ajan myötä kehittyneet ja tänä päivänä niiden muotoilussa on huomioitu myös harrastepyöräilijät. Sopiva maantiepyörä löytyy varmasti niin vasta-alkajalle, työmatkapyöräilijälle kuin kilpapyöräilijällekin.
Maantiepyörä on hyvä valinta esimerkiksi silloin, kun polkupyörä on ajatus hankkia pääasiassa pitkäkestoiseen kuntoiluun.
Tutustu Maantiepyörävalikoimaan
Cyclocrosspyörät - Keveyttä, Nopeutta ja haasteita
Cyclocrosspyörän tärkeimmät ominaisuudet:
✔ Kevyt runko ja aerodynaaminen muotoilu
✔ Karkeakuvioidut renkaat, jotka tarjoavat pitoa hiekka- ja mutapoluilla
✔ Leveämpi rengastila, joka mahdollistaa erilaiset rengasvaihtoehdot
✔ Kippurasarvinen ohjaustanko, joka mahdollistaa eri ajoasennot
Cyclocrosspyörä sopii sinulle, jos:
✅ Haluat nopean mutta kestävän pyörän, joka toimii eri alustoilla
✅ Ajelet vaihtelevissa sääolosuhteissa ja haastavilla pinnoilla
✅ Kaipaat kevyttä ja suorituskykyistä vaihtoehtoa työmatkoille tai treeneihin
Cyclocrossissa voidaan sanoa yhdistyvän maastopyöräilyn teknisyys ja maantiepyöräilyn vauhti. Kisamuotona cyclocrossilla on vahvat perinteet Keski-Euroopassa. Lajille tunnusomaista ovat mutaiset kuskit ja polkupyörän kantaminen olalla radan teknisimmissä kohdissa.
Cyclocrosspyörät muistuttavat ulkonäöltään enemmän maantiepyörää kuin maastopyörää. Cyclocrosspyörät ovat kevytrunkoisia pyöriä varustettuna kapeilla ja usein voimakkaasti kuvioiduilla renkailla sekä kippurasarvisella ohjaustangolla. Cyclocrosspyörien taka- ja etuhaarukat ovat myös suunniteltu leveämmäksi kuin maantiepyörissä, jotta niissä mahtuisi pyörimään leveämmät ja voimakkaasti kuvioidut renkaat.
Cyclocrosspyörät ovat myös lähellä gravelpyöriä, jotka ovat ottaneet haltuunsa markkinoita cyclocrosspyöriltä. Gravelin ja cyclocrossin erot ovat pitkälti pyörien geometriassa. Cyclocrosspyörä on yleensä kisakäyttöön suunniteltu ja geometrialtaan matalampi ja se reagoi ohjaukseen nopeammin kuin vakaampaan menoon suunniteltu gravelpyörä.
Cyclocross on sopiva valinta, jos haluat kokea maantiepyörän nopeuden ja keveyden, mutta haluat ajaa myös vaativimmilla alustoilla.
Gravelpyörä on parhaimmillaan hiekka- ja sorateillä
Gravelpyörät - Kuuletko hiekkateiden kutsun?
Gravelpyörän tärkeimmät ominaisuudet:
✔ Leveämmät renkaat, jotka tarjoavat pitoa ja vakautta epätasaisilla pinnoilla
✔ Kevyt ja mukava runko, joka sopii pitkillekin matkoille
✔ Useita kiinnityspisteitä, jotta mukaan saa lisävarusteita ja laukkuja
✔ Monikäyttöisyys – soveltuu niin työmatkoille, lenkeille kuin retkillekin
Gravelpyörä sopii sinulle, jos:
✅ Haluat monipuolisen pyörän, joka kulkee sekä asfaltilla että hiekkateillä
✅ Suunnittelet pidempiä retkiä tai bikepacking-matkoja
✅ Arvostat vakautta, mukavuutta ja luotettavuutta kaikissa olosuhteissa
Suuren suosion viime vuosina saavuttanut gravel- eli hiekkatiepyörä on maantiepyörästä kehittynyt “alalaji”, jossa yhdistyy maantiepyörän nopeus ja kevyen maastoajon mahdollistava suorituskyky.
Gravelpyörä on yksi monipuolisimmista markkinoilla olevista pyöristä, jonka valttikortteja ovat nopeus, vakaus sekä maantiepyörää rennompi ajoasento. Sillä voit ajaa päivittäistä työmatkaa, pidempiä viikonloppulenkkejä maantiellä, lenkkejä epätasaisilla alustoilla tai harrastaa pyöräretkeilyä.
Ulkonäöltään gravelpyörä muistuttaa maantiepyörää. Useimmissa gravel-pyörissä on paljon erilaisia kiinnityspisteitä esim. lokasuojille, tarakalle, juomapulloille ja erilaisille laukuille.
Gravelpyörän renkaat ovat leveämmät ja kuvioinniltaan karkeammat verrattuna perinteisiin maantiepyörän renkaisiin. Tämä sekä lisää vakautta ja pitoa että vaimentaa paremmin tärinää ja iskuja epätasaisilla ja haastavilla pinnoilla, kuten hiekkateillä tai metsäpoluilla.
Gravelpyörällä pääset helposti tutkimaan erilaisia reittejä ja seikkailla vaihtelevissa ympäristöissä. Monipuolisuus tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon pyöräilijöille, jotka haluavat enemmän vapautta ajoreittien valintaan ja mahdollisuuden kokea uusia seikkailuja pyörän selässä.
Gravelpyörä onkin hyvä valinta kaikenlaisille seikkailijoille, joiden ajelu suuntautuu enemmän hiekka- ja sorateille.
Tutustu Gravelpyörävalikoimaan
Maastopyörät - Ylös, ulos ja pois asfaltilta
Maastopyörän tärkeimmät ominaisuudet:
✔ Leveät ja pitävät renkaat, jotka tarjoavat vakautta haastavilla alustoilla
✔ Joustokeula tai täysjousitus, joka vaimentaa iskuja ja parantaa hallittavuutta
✔ Vahva runko ja tehokkaat levyjarrut, jotka lisäävät turvallisuutta maastossa
✔ Monipuolinen vaihteisto, joka auttaa selviytymään jyrkistä nousuista ja laskuista
Maastopyörä sopii sinulle, jos:
✅ Ajelet teknisillä poluilla, metsässä tai haastavassa maastossa
✅ Haluat pitävät renkaat ja vakaan pyörän epätasaisille alustoille
✅ Tarvitset ympärivuotisen pyörän, joka kestää myös talvikäytössä
Maastopyörä on nimensä mukaisesti on tarkoitettu ensisijaisesti maastoon ja epätasaisille alustoille, mutta se on myös suosittu valinta yleispyöräksi. Esimerkiksi ympärivuoden työmatkaa ajavat pyöräilijät valitsevat usein maastopyörän muun muassa leveämpien renkaiden ja matalamman rungon takia.
On kuitenkin huomioitava, että maastopyörän hankkiminen yleispyöräksi on aina kompromissi ja mikäli käyttö suuntautuu enemmän koville alustoille kannattaa vielä harkita olisiko esimerkiksi hybridi- tai gravel-pyörä sopivampi valinta omaan käyttöön.
Maastopyörälle ominaista on leveät ja karkeakuvioiset renkaat
Maastopyörälle tunnusomaista ovat leveät ja voimakkaasti kuvioidut sekä pitävät renkaat, jousitus edessä ja täysjoustopyörissä myös takana. Nykyään maastopyörät on varusteltu isommilla 29” ja 27,5” -tuumaisilla renkailla. Joistain malleista voi löytyä kaikkein pienimpiä runkokokoja 26” -tuumaisilla renkailla, mutta pääasiassa niitä käytetään nykyisin enemmän nuorten pyörissä.
Maastopyöriä löytyy moneen eri käyttötarkoitukseen ja eri tasoisille harrastajille. Toiset hakevat maastopyörää yleispyöräksi ja toisilla tarve voi olla tarkemmin rajattu, kuten esimerkiksi maastopyörä, joka soveltuu parhaiten alamäkipyöräilyyn.
Tässä kategoriassa saakin miettiä tarkemmin, mitä maastopyörältään haluaa.
Maastopyöräily tarjoaa mahdollisuuden haastaa itseään erilaisissa maastoissa, mutta myös mahdollisuuden nauttia luonnosta samalla, kun harrastaa aktiivista liikuntaa. Maastopyörä on hyvä valinta, kun haluaa kuntoilla ja haastaa itseään pyörän käsittelyssä, mutta myös esimerkiksi ympärivuotiseen työmatkapyöräilyyn mm. Leveämpien renkaiden sekä helpomman hallittavuuden takia.
Tutustu Maastopyörävalikoimaan
Sähköpyörät - Kauas vai kauemmas?
Sähköpyörän tärkeimmät ominaisuudet:
✔ Sähköavustus jopa 25 km/h asti, joka helpottaa pitkiä matkoja
✔ Tehokas moottori ja suuri akkukapasiteetti, jotka mahdollistavat pidemmät ajot
✔ Vakaa runko ja laadukkaat jarrut, jotka tarjoavat turvallisuutta
✔ Saatavilla eri malleina, kuten sähkömaastopyörinä, sähköhybrideinä ja sähkökaupunkipyörinä
Sähköpyörä sopii sinulle, jos:
✅ Haluat pidentää ajomatkoja ilman suurta fyysistä rasitusta
✅ Tarvitset luotettavan vaihtoehdon työmatkoille tai pitkille retkille
✅ Arvostat teknologiaa, joka tekee pyöräilystä entistä mukavampaa
Specialized Turbo - mallin sähkömaastopyörässä on minimalistinen ajotietokone
Sähköpyörät ovat olleet viime vuosina todella suosittu valinta uudeksi pyöräksi monestakin syystä. Sähköpyörä on saatettu valita vähentämään autoilua tai työmatkan polkemisesta on haluttu tehdä miellyttävämpää. Sähköpyörä voi madaltaa myös kynnystä aloittaa pyöräilyharrastus esimerkiksi maastossa. Löydät meidän sähköpyörävalikoiman täältä.
Sähköllä varustettuja pyöriä löytyy jokaisesta yllämainitusta kategoriasta. On syytä kuitenkin huomioida, että sähköpyörät ovat painavampia kuin pyörät ilman sähkökomponentteja mikä vaikuttaa pyörän käsittelyyn. Sähköpyörät ovat myös huomattavasti kalliimpia kuin tavalliset polkupyörät sähkötekniikkansa takia.
Sähköpyörät ovat varusteltu erityyppisillä sähkökompenenteilla riippuen siitä, mihin tarkoitukseen pyörä on suunniteltu. Esimerkiksi sähkömaastopyörissä on yleensä enemmän tehoa, vääntöä ja akkukapasiteettia kuin sähkökaupunkipyörissä. Kaikki sähköpyörät avustavat 25km/h asti ja usein sähköpyörät ovat kattavasti varusteltuja.
Sähköpyörä on hyvä valinta esimerkiksi silloin, jos on suunnitellut korvata pidemmät työmatka-ajot pyörällä auton sijaan, mutta ei halua liiaksi hikoilla matkallaan esimerkiksi työpaikan heikkojen peseytymismahdollisuuksien takia.
Tutustu Sähköpyörävalikoimaan
Mikä polkupyörän koko on sinulle sopiva?
Sopivan polkupyörän koon valinta on tärkeää. Rungon koko määrittää sen, miten miellyttävää ajaminen on. Rungon pitäisi olla sellainen, että sekä etäisyys ohjaustankoon että istuma-asento olisivat mahdollisimman miellyttävät. Pyörämalli vaikuttaa myös jonkin verran koon valintaan.
Trek Farley fatbike -pyörissä koot on merkitty kirjaimin
Miten valita oikea runkokoko?
✔ Mittasuhteet vaikuttavat valintaan – pitkät jalat tai lyhyt ylävartalo voivat vaikuttaa ajoasentoon
✔ Runkokoko ilmoitetaan joko numeroina (cm) tai kirjaimina (S, M, L)
✔ Rengaskoko ei ole sama kuin runkokoko – pienemmissä rungoissa voi olla pienemmät renkaat, mutta ne eivät suoraan määritä oikeaa kokoa
Rungon koon valintaan ei ole valitettavasti olemassa mitään tarkkaa kaavaa, koska eri malliset polkupyörät eroavat huomattavasti toisistaan. Koon valinta kehon pituuden mukaan on hyvä lähtökohta.
On kuitenkin hyvä ottaa huomioon kehon mittasuhteet; jos sinulla on esimerkiksi pitkät jalat, mutta yläosa kehosta on verrattain lyhyt voi etäisyys polkimiin olla täydellinen, mutta etäisyys ohjaustankoon taas liian pitkä. Esimerkiksi tällaisessa tapauksessa olisi hyvä valita yhtä kokoa pienempi koko.
Polkupyörän koko ilmaistaan usein runkokokona joko numeroina tai kirjaimina. Monesti polkupyörän koko sekoitetaan rengaskokoihin, joilla ei ole mitään tekemistä runkokoon kanssa. Toki ne liittyvät asiaan etenkin silloin, kun mennään kokojen pienempään päätyyn, jolloin myös rengaskoko luonnollisesti pienenee.
Polkupyörän kokosuositukset – Kumpi koko kannattaa valita?
Jos pohdit kahden eri koon välillä, usein kannattaa valita näistä pienempi. Pienempi runko on matalampi ja lyhyempi, jolloin pyörän ajoasento on kompaktimpi ja se tuntuu ketterältä ja helpommalta hallita. Isompi runko taas on pidempi ja korkeampi, jolloin myös pyörän ajoasento on pidempi. Tällöin pyörän ajotuntuma on vakaampi erityisesti ajettaessa suoraa linjaa ja nopeammin.
✔ Pienempi runko → Kompaktimpi ajoasento, ketterä käsitellä, sopii paremmin tekniseen ajoon
✔ Isompi runko → Vakaampi ja pidempi ajoasento, hyvä pitkille matkoille ja tasaiselle maastolle
Miten tarkistaa polkupyörän oikea koko?
🔎 Kokolaskuri auttaa valinnassa – Syötä pituutesi Pyörävarikon kokolaskuriin, ja se suosittelee sinulle sopivinta kokoa.
🛠 Kokotaulukot ja valmistajien suositukset – Eri pyörämerkeillä voi olla erilaiset mittataulukot, joten on hyvä tarkistaa suositukset ennen ostoa.
🚴 Koeajaminen ennen ostopäätöstä – Parhaiten oikea koko löytyy testaamalla pyörää liikkeessä tai koeajamalla.
Kevättä kohti
Päivät pitenee ja ollaan kohta alkavan pyöräilykauden kynnyksellä. Näillä vinkeillä onnistut varmasti uuden pyörän valinnassa tulevaan kauteen, joten tervetuloa ostoksille verkkokauppaan ja liikkeisiimme Kuopiossa, Joensuussa, Jyväskylässä, Imatralla, Vantaalla ja Espoossa.