Talvipyöräily voi olla parhaimmillaan nautiskelua aurinkoisista pakkassäistä keväthangilla tai virkistymistä alkavaan työpäivään aamun pyöräilytyömatkalla. Jotta pyöräilystä voisi nauttia talviaikaan mahdollisimman paljon on otettava huomioon monta seikkaa. Esimerkiksi varusteet nousevat entistä suurempaan rooliin kun liikutaan talvella pyöräillen. Talvipyöräilyn aloittaminen vaatii siis hieman suunnittelua ja varustautumista.
Kun olet valmistautunut hyvin talvipyöräilyyn pääset huomaamaan, että se tarjoaa mahtavan mahdollisuuden nauttia raikkaasta talvi-ilmasta, upeista talvimaisemista, ylläpitää kuntoa tai välttää liikenteen ruuhkia työmatkallasi. Ennen kaikkea talvipyöräily on mahdollisuus jatkaa liikkumista ympäristöystävällisesti ympäri vuoden. Kaiken kukkuraksi kun olet pyöräillyt koko talven, kevät ja valoisan ajan tulo tuntuvat varmasti entistäkin mahtavammilta.
Millainen pyörä sopii talviajoon?
Pyörämalleista maastopyörä on varmin valinta vaihteleviin talviolosuhteisiin. Kannattaa myös harkita fatbike -malleja perinteisen maastopyörän sijaan talven ajoihin.
Maastopyörän etuja ovat leveät ja karkeammalla kuvioinnilla varustetut renkaat, levyjarrut, pystympi ajoasento sekä matala painopiste pyöräillessä. Kapearenkaiset pyörämallit soveltuvat myös talviajoon, mutta silloin renkaiden merkitys kasvaa isompaan rooliin, koska kontaktipinta renkaiden ja tien pinnan välissä kapenee. Pyörämallia valitessa onkin hyvä huomioida astetta leveämpien nastarenkaiden käyttömahdollisuus.
Sähköpyörä on hyvä valinta myös talvipyöräilyyn
Sähköpyörien yleistyminen näkyy myös talvipyöräilyssä. Sähköpyörä on hyvä vaihtoehto esimerkiksi työmatkapyöräilijälle, jonka työmatka on suhteellisen pitkä tai lenkkeilijälle, joka haluaa tehdä pidempiä lenkkejä akkukapasiteetin määrittämissä puitteissa. Kuten kaikki sähkölaitteet talvella, sähköpyöränkin akku kuluu pakkaskeleillä hieman nopeammin kuin esimerkiksi kesällä.
Mikäli sähköpyörä seisoo päivän työpaikan pihalla, on sähköpyörän hankinnassa hyvä ottaa huomioon mahdollisuus akun irroittamiseen. Useissa malleissa akun saa pyörästä irti ja lämpimään työpäivän ajaksi, mutta se ei ole kuitenkaan ominaisuus, joka kaikista sähköpyöristä löytyisi.
Mikäli tarkoituksena on hankkia uusi pyörä myös talvipyöräilyyn kannattaa panostaa laatuun, miettiä mitä pyörältään haluaa ja millaisia lisävarusteita voisit mahdollisesti tarvita talvipyöräilykaudelle.
Talvipyöräilyn olosuhteet
Yksi tärkeimpiä huomioitavia seikkoja on vallitsevat sääolosuhteet. Pelkästään kodin ulkolämpötilamittari ei välttämättä kerro todellista ulkolämpötilaa vaan on otettava huomioon myös tuuli ja ilman kosteus. Kovalla tuulella pakkanen voi tuntua jopa kaksi kertaa kovemmalta, jolloin tämä on huomioitava myös pukeutumisessa. Kylmältä suojautuminen on siis yksi tärkeimpiä huomioitavia asioita.
Talvella ihoa ei ole näkyvissä samalla tavalla kuin kesäkelillä, mutta on sitäkin tärkeämpää tarkastella muun muassa omia kasvoja tai muita paljaana olevia kehon kohtia paleltumien varalta pyöräillessä talvella. Yksin liikkuessa voi tarkastella omia kasvojaan esimerkiksi puhelimen avulla tai kaverin kanssa pyöräillessä voi tarkistaa toistensa kasvot.
Talvipyöräilyssä pyörän huoltaminen korostuu muihin pyöräilykausiin verrattuna kaiken lian, kosteuden ja lumen sekä pakkasen takia. Nämä elementit kuluttavat pyörän runkoa ja osia enemmän kuin plussakeleillä, joten talvikauden omatoimiset huoltotoimenpiteet kuten pyörän pesu, ketjujen puhdistus ja voitelu sekä jarrujen tarkistaminen nousevat tärkeään rooliin. Omatoimisten huoltotoimenpiteiden lisäksi suosittelemme myös säännöllistä huoltoliikkeen tekemää huoltoa ennen talvea ja sen jälkeen.
Miten pukea talvipyöräilyyn?
Kerrospukeutuminen on käsite, johon ei voi olla törmäämättä kun puhutaan liikkumisesta kylmillä keleillä. Sitä ei voi myöskään korostaa liikaa, koska se on yksi avaintekijä talvipyöräilystä nauttimiseen. Keliin sopivan pukeutumisen hyvänä lähtökohtana voi pitää sitä, että pyörän selkään noustessa sinulla on hieman viileä. On hyvä huomioida, että siedämme kylmää yksilöllisesti ja vinkkimme toimivat hyvänä lähtökohtana kerrospukeutumiseen.
Talvipyöräilyyn ei välttämättä tarvitse hankkia erikseen uusia vaatteita, vaan usein samat pyöräilyvaatteet toimivat vuoden ympäri ja monet muihin talviurheilulajeihin suunnitellut vaatteet voivat myös toimia talvipyöräilyssä. Pyöräilyvaatteet ovat kuitenkin paras valinta, koska niiden materiaalit, ominaisuudet ja leikkaus on tehty nimenomaan pyöräilyyn.
Kerrospukeutumisessa kannattaa ottaa huomioon myös paksun kerroksen aiheuttama kitka, joka voi tehdä pyöräilystä hieman raskampaa kuin muina pyöräilykausina. Tämä on toki hyvin lämpötila- ja yksilökohtaista ja se onkin hyvä ottaa huomioon talvipyöräilylenkkejä suunnitellessa tai työmatkapyöräilyyn käytettävän ajan hahmottamisessa.
Talvipyöräilyyn suunnitellut käsineet pitävät kädet lämpimänä.
Aluskerros
Talvipyöräilyn pukeutuminen alkaa aluskerroksesta. Aluskerroksen materiaali kannattaa valita sen mukaan halutaanko selkeästi kosteutta siirtävää materiaalia vai mennäänkö lämpö edellä. Esimerkiksi merinovilla on erinomainen materiaalivalinta aluskerrokseen useastakin syystä; merinovilla siirtää kosteutta suhteellisen hyvin, lämmittää myös märkänä ja sitä ei tarvitse pestä kovin usein vaan pelkällä tuulettamisella pärjää pitkään. Tekniset materiaalit ovat taas hyvä valinta silloin, kun selkeitä hikilenkkejä on tiedossa.
Sukat ovat myös olennainen osa kerrospukeutumista ja osa aluskerrosta. Merinovilla on materiaalina tässäkin oikein hyvä valinta. Monet käyttävät talvipyöräilyssä myös pitkiä polveen saakka yltäviä sukkia, jotka ovat tuttuja laskettelusta. Myös tuplasukka on hyvä vaihtoehto talvella.
Välikerros
Välikerrokseen puetaan päälle sään mukaan sitä paksumpaa vaatetta tai lisäkerroksia mitä kylmempi ulkona on. Pikkupakkasilla voi riittää jopa pelkkä aluskerroskin uloimman kerroksen alla, mutta sitä lämpimämpi sinulla on mitä useampi kerros sinulla on päällä. Välikerrokseen toimii hyvin esimerkiksi merino- tai fleece- materiaalit. Myös irtohihat ja -lahkeet ovat kätevi vaatekappaleita ympärivuotiseen pyöräilyyn, kun haluaa lisälämpöä pelkästään käsiin tai jalkoihin.
Välikerroksessa on hyvä myös ottaa huomioon niskan ja kaulan alueen suojaaminen. Tähän yksi parhaista vaihtoehdoista on ns. tuubihuivi ja erittäin kylmillä keleillä paksumpi kauluri. Tuubihuivilla saa tarvittaessa myös eristettyä pään aluetta ja on myös olemassa tuubihuiveja, joissa on erikseen muotoiltu pään alueen kattava osa.
Uloin kerros
Uloimman kerroksen kanssa tärkeimpiä asioita ovat tuulen ja veden pitävyys. Suomi on suhteellisen pitkä maa, joten talvikelit ovat hyvin erilaiset etelässä ja pohjoisessa. Esimerkiksi vedenpitävät vaatteet voivat olla talvella toissijaisia Ivalossa kun taas Espoossa saattaa joutua pitämään vedenpitävää kerrosta läpi talven.
Toinen huomioon otettava asia on uloimpien kerroksien eristys; laittaako päälle pelkkää kuorivaatetta vai kevyesti topattua pukinetta tai softshell -materiaalista tehtyä vaatetta. Useissa talvipyöräilyyn suunnatuissa vaatteissa on usein tuulen pitävä ja keino- tai untuvatäytettä sisältävä etuosa ja hengittävämpi joustava takaosa.
Housuja on takkien tapaan useaa erilaista mallia tuulen tai veden pitävästä kuoresta eristettyihin malleihin. Tässäkin on hyvä miettiä sopivatko omaan ajoon parhaiten mieluummin esimerkiksi vedenpitävät vai eristetyt housut vai haluaako alakertaan vähän molempia. Talvipyöräilyssä käytetään myös paljon erillisiä shortseja joko eristeen kanssa tai ilman tuomaan lisälämpöä mm. reisiin.
Pään suojaus kylmältä on tärkeää, koska n- 40-50% kehon lämmöstä haihtuu pään kautta. Nykyisin kypärän alle on monenlaista päätä suojaavaa mallia. Kypärän alle sopii hyvin perinteiset pipot, kypärämyssyt tai pannat, mutta tuulenpitävyys on erittäin suositeltavaa etenkin päähineen etuosassa. Hyvä vinkki on myös hankkia kypärän sadesuoja talveksi, koska se suojaa tuulelta ja on käytettävissä ympäri vuoden sateisilla tai kylmillä keleillä.
Talvipyoräilyvarusteet
Talvipyöräilyyn sopivien vaatteiden lisäksi tärkeimpiä varusteita ovat
- Kengät
- Hanskat
- Tauko- ja varavaatetus
- Kypärä
- Renkaat
- Valot
- Lokasuojat
- Pyörälaukut ja niitä varten tarvittavat tavaratelineet
- Talvipyöräilykengät
Talvipyöräilykenkien tulisi olla mahdollisimman eristävät ja pohjistaan jäykät. Niissä on hyvä ottaa huomioon se, että kenkien sisälle jäisi mahdollisimman paljon ilmaa eristämään kylmältä ilmalta tinkimättä kuitenkaan liikaa itselle sopivasta koosta. Talvella enemmän pyöräillessä voikin olla hyvä investoida talvipyöräilykenkiin, jotka ovat normaalikokoa hieman isommat ilmatilan, lisäpohjallisen ja paksumpien sukkien varalta. On olemassa paljon erilaisia talveen tarkoitettuja pohjallisia, jotka tuovat lisäeristystä kenkien omien pohjallisten sijaan tai niiden kanssa. Saatavilla on myös erilaisia kenkäsuojia, jotka tuovat lisäeristystä kylmää viimaa ja märkää keliä vastaan.
Ajohanskat vai tankorukkaset?
Ajohanskat ovat yksi tärkeä osa talvipyöräilyä. Ajomatkojen pituuksista riippuen hanskoihin on hyvä kiinnittää paljon huomiota. Talvipyöräilykäsineiden tärkeimpinä huomioitavina seikkoina ovat eristävyys ja tuulen sekä vedenpitävyys. Hanskojen lisäksi kannattaa harkita myös alushanskoja tuomaan lisäeristystä. Tässäkin kategoriassa on useita erilaisia tuotteita, mutta ehkä parhaimpia ovat ns. Lobster -malliset hanskat, joiden kanssa pyörän vaihteita ja jarruja on helppo käyttää.
Mikäli sinulla on olemassa hyväksi koetut hanskat lämpimämmille keleille, niin kannattaa harkita talvipyöräilyssä käytettäviä tankorukkasia, joita on paljon käytössä esimerkiksi moottorikelkkailussa. Niiden sisään riittää hyvin tavalliset ajohanskat, koska tankorukkaset suojaavat kylmältä ja tuulelta ja sisältävät monesti myös jonkinlaisen eristekerroksen. Tauon aikana mahdolliset tarvittavat toimenpiteet ovat ohuemmilla hanskoilla helpompaa eikä paljaita käsiä tarvitse välttämättä altistaa kylmälle ollenkaan.
Kypärä
Kypäräksi sopii hyvin sama kypärä, jota on käyttänyt muina pyöräilykausina, kunhan sinne mahtuu itselle riittävästi eristävää päähinettä väliin. Monesti voi kuitenkin olla tarvetta hankkia isompi kypärä talvipyöräilyyn, jotta pään saa suojattua mahdollisimman hyvin kypärän istuvuudesta tinkimättä. Kypärän sadesuoja on myös hyvä vaihtoehtoa suojaamaan viimalta.
Pyöräily nastoilla vai ilman?
Talvipyöräilyn rengasvalinnoissa nastarenkaat ovat ehdottomasti paras valinta. Maastopyörissä olevat karkeakuvioiset renkaat purevat kyllä mukavasti lumisillä teillä, mutta jäätyneillä ja jäisillä pinnoilla mikään ei ole niin pitävä kuin nastarengas. Fatbike -pyörissä renkaat ovat selkeästi muita renkaita leveämmät, joten niissä pito on lähtökohtaisesti huomattavasti parempi. Silti nekään eivät voita nastojen pitävyyttä liukkailla ja jäisillä teillä.
Talvipyöräilykin on hauskempaa yhdessä.
Mitä valoja pyörässä pitää olla?
Valot nousevat loppusyksystä ja talviajossa merkittävään rooliin turvallisuuden ja näkyvyyden kannalta. Onkin hyvä huomioida, että valot eivät ole hämärän aikaan liikkuessa valinnainen asia, vaan tieliikennelaissa säädetty ehto. Eteen valitaan valkoista tai keltaista valoa ja taakse punaista. Pääasiassa valot kannattaa valita tehonsa puolesta siten, että tulet varmasti nähdyksi liikenteessä ja näet tarvittaessa itsekin ajamaasi tietä niiden valossa. Mikäli pyöräily näinä kausina on esimerkiksi lenkkeilyä valaisemattomilla poluilla ja teillä, kannattaa panostaa tehokkaaseen etuvaloon entistä enemmän.
Muut varusteet
Lokasuojien valintaan vaikuttaa eniten omat mieltymykset. Monet työmatkapyöräilijät valitsevat kiinteästi pyörään kiinnitettävät lokasuojat pikalokasuojien sijaan, mutta molemmilla on kyllä paikkansa. Pikalokasuojat ovat taas hyvä valinta esimerkiksi niille, jotka käyttävät maastopyörää talvipyöräilyssä, mutta haluavat irrottaa ne helposti maastopyörälenkkejä varten muina kausina.
Pyörälaukut ovat erinomainen vaihtoehto kuorman mukana kuljettamiseen mikäli et halua kuljettaa mukanasi kulkevia varusteita selässäsi. Voit valita satula-, runko-, tanko- tai tavaratelinelaukun mukavoittamaan matkantekoa riippuen siitä, mitä kaikkea kuljetat mukanasi esimerkiksi työmatkoilla. Sopivan laukun löytämiseen vaikuttaa mukana kulkevien tavaroiden koko ja muoto, mutta myös pyörän rungon malli. Myös esimerkiksi satulan hissitolppa vaikuttaa siihen millainen satulalaukku kannattaa hankkia.
Tavaratelinelaukkuja varten on myös hankittava itse tavarateline mikäli sitä ei vielä omassa pyörässä ole. Kannattaakin tarkistaa, että tavarateline on mahdollista asentaa pyörääsi ennen tavaratelineen ja laukkujen hankkimista, koska kaikissa pyörissä ei välttämättä ole kiinnityspaikkoja perinteisille tavaratelineille. Pikakiinnitteisiä tavaratelineitä on myös saatavilla mikäli tavaratelineen kiinnityspaikkoja ei löydy pyörästäsi.
Mikäli talvipyöräily on pääasiassa lenkkeilyä tai retkeilyä, on syytä varautua muutamalla tärkeimmällä tauko- ja varavaatetuksella. Yksi tärkeimmistä taukovaatteista on lämmin taukotakki, koska pysähtyessä esimerkiksi tauolle kylmä iskee nopeasti ja jos paikallaan joutuu olemaan jostain syystä pidempään kylmä voi aiheuttaa vaikka vilustumista. Esimerkiksi pieneen pakkautuva untuvatakki on hyvä vaihtoehto taukotakiksi. Varasukat ja hanskat ovat myös hyvä lisä mukaan matkaan kaiken varalta. Joskus on hyvä ottaa mukaan myös jokin lisävaate ylävartaloon jos ei ole ihan varma kelin vaihtelevuudesta tai todellisesta purevuudesta lenkin aikana.
Lähde nauttimaan talvesta pyörän selässä. Ota mukaan eväät ja lämmintä taukovaatetta ja tee talvipyöräilylenkistä päiväretki.
Puuttuuko joitain olennaisia varusteita nauttiaksesi pyöräilystä pakkassäistä?
Tutustu meidän talvipyöräilyn tuotevalikoimaan